Wrocław jest jednym z najciekawszych kulinarnie miejsc na mapie Polski. To właśnie w stolicy Dolnego Śląska zaczął się prawdziwy boom na burgery i pizzę neapolitańską, do których z czasem dołączyły kawiarnie alternatywne, wege knajpki oraz restauracje fine dining. Wśród tych wszystkich propozycji znaleźliśmy te najciekawsze na niezobowiązujący obiad - jedzony w przerwie od pracy, z przyjaciółmi albo na randce.
Osiem misek
Kultowy już foodtruck z ul. Borowskiej wyewoluował w pełnoprawną restaurację, która serwuje dobrze znane, azjatyckie smaki - z bułeczkami bao na czele. Atmosfera w lokalu jest wciąż raczej niezobowiązująca, a menu za to znacznie bogatsze niż w foodtrucku. To sprawia, że Wrocławianie wprost kochają to miejsce - o czym świadczą kolejki przed wejściem.
Vaffa Napoli
Kolejny punkt, do którego w weekend ciężko dostać się “ot tak” - tu także trzeba swoje odstać. Vaffa Napoli to koncept właścicieli “Pieca na szewskiej”, który jako pierwszy zaraził mieszkańców miłością do pizzy w stylu neapolitańskim. Cieniutkie, nieco mokre ciasto, grube, wypieczone ranty i najlepszej jakości włoskie dodatki - to znaki rozpoznawcze pizzy serwowanej teraz już także w Vaffa Napoli. Poza tym w lokalu przy ul. Włodkowica dostaniecie smaczne makarony i duży wybór alkoholi.
Jaffa Bar & Market
Nowinka na gastronomicznej mapie Wrocławia, zlokalizowana przy słynnym placu Solnym. Specjalizuje się w bliskowschodniej kuchni - czyli zjemy tam hummusy, sharomy, pieczone warzywa, pity. Wszystko bardzo kolorowe i pyszne.
VEGA Bar wegański
Wegetariański bar położony w samym sercu wrocławskiego Rynku? To spełnienie marzeń wszystkich fanów kuchni roślinnej. VEGA podzielona jest na dwa poziomy - na dole jest bardziej barowo, a na górze restauracyjnie. Zdaniem niektórych, to właśnie tam zjecie najlepsze pierogi w mieście.
Bar Miś
Bar Miś to ulubione miejsce studentów położonego nieopodal Uniwersytetu Wrocławskiego, którzy w porze obiadowej cierpliwie czekają w długiej, wychodzącej przed lokal kolejce. Największą zaletą tego miejsca jest bardzo niska cena i przystępna jakość, a dania to klasyczne potrawy kuchni polskiej.
Pasibus
To Pasibus, zaczynający od skromnego foodtrucka pod Arkadami, wywołał we Wrocławiu prawdziwą, burgerową rewolucję. Miało się wtedy wrażenie, że wszyscy jedzą tylko burgery! Co prawda od tego czasu wiele się zmieniło, a Pasibus zmienił się w ogólnopolską sieciówkę, ale to wciąż solidna propozycja na szybki lunch.